Merhaba Oyun Hakları olarak, bugün YouTube platformunda değerli içerik üreticisi Sayın Mustafa Kadir Çelik bey ile röportaj yapacağız. Öncelikle Mustafa Kadir Bey hoş geldiniz. Sizleri burada ağırladığımız için çok mutluyuz. Kısaca bir özet geçelim, takipçilerimiz için.
Arkadaşlar, biz genellikle Mustafa Kadir ÇELİK’İ YouTube platformunda görüyor olsak da, kendisi aslında Türk oyuncuları için büyük bir kampanya hatta seferberlik başlattı. Biz Türk oyuncuları olarak en çok ne konuda üzülüyorduk? Tabii ki, Türkçe dil desteği bulunmayan şaheser sayılacak oyunlara. İşte Mustafa Kadir Bey, bizim sürekli hayalini kurduğumuz bu duruma öncülük etti ve onun sayesinde şuana kadar birçok oyun Türkçe dil desteğine kavuştu. Yapmış olduğu bu öncülük takdir edilesi, ayakta alkışlanası bir durum. Şimdiye kadar bizler bireysel olarak sürekli oyun yapımcılarına, “Türkçe olacak mı?” Diye sorduğumuzda cevap alamazdık. Sebebi ise çok belli ki, bireysel hareket ediyorduk. Ama Mustafa Kadir Bey sonuçta bu işlerin içinde olduğu için bizim kullandığımız diksiyon ile onun kullandığı diksiyon çok farklı. Tanınmış kişi profili çok önemli ve herkes de bu konunun üzerine düşmek istemez. Sürekli görüyoruz, “gidin İngilizce öğrenin, yama kurun” ve benzeri yorumlarla karşılaşıyoruz. Arkadaşlar, burada konu dil öğrenmek değil. Öncelikle bunu kabul etmeliyiz. Dil öğrenmek öyle kolay değil. AAA olarak sınıflandırma yaptığımız büyük bütçeli oyunlar, tüm dünyaya hizmet vermektedir. Yani hedefledikleri kitle de biz, Türkler’ de varız. Lakin görüyoruz ki, dil seçeneklerinde Türkçe dil desteği bulunmuyor. Bu bizim için çok üzücü bir durum. Özellikle Spider-Man oyunlarında 20+ dil bulunurken resmen inadına bizim dilimizi eklememeleri gündem olmuştu. Aynı şekilde Battlefield 1 oyunu Çanakkale savaşı içeriğine sahip ve dilimize de yer verdi. Hatta karşılığında misliyle aldı, özellikle multiplayer oyuncuları tarafından büyük değer gördü. Ancak, diğer Battlefield oyunlarında hiç yanaşmadılar. Bu biraz kullan-at hesabı oldu. Call Of Duty Black Ops 5 (Cold War) oyununda daha oyunun ilk sahnesi Trabzon ilimizin havalimanında geçiyordu. Orada nabız kontrol ettiler açıkçası gurur duyduk ama yine sonu hüsran oldu. Yine Call Of Duty 2019 Modern Warfare 1 oyununda ülkemizin haritasını gördük çok mutlu olduk, oyunda Suriye taraflarında İrem, Aişe, Hassan isimlerini de gördük ama yine de dilimizi göremedik. Yakın zamanda Spider-Man 2 oyununda ki tepki kadar büyük bir tepkiye daha şahit olduk ama bu sefer ki tepkimizi eleştiri olarak değil, teşekkür olarak verdik. O oyun, Kingdom Come Deliverance 2. Arkadaşlar bu oyun, şuana kadar gördüğümüz en uzun metin belgesine sahip. 2 milyondan fazla kelime barındıran oyun Türkçe dil desteğine sahip.
Bunlar gibi bir sürü oyunda benzeri konulara şahit olduk, nihayet bu döngüyü kırmayı başardık. Mustafa Kadir Bey’in dediği gibi bu başarı destek yapan herkese aittir. Lakin en büyük pay Mustafa Kadir Bey’in kendisine aittir, bunu unutmayalım. Yaptığımız röportajda genellikle bu konular hakkında, soru-cevap olarak ilerleyecek. Şimdiden herkese keyifli okumalar dileriz.
Oyun Hakları: Mustafa Kadir bey kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
Mustafa Kadir ÇELİK: Ben Mustafa Kadir, 1997 doğumluyum, kendimi bildim bileli oyun oynuyorum, üniversite dönemlerimin son zamanlarında önce bir süre Twitch platformunda yayıncılık, hemen akabininde İstanbul’a dönüşüme denk YouTube’da kendi kanalım üzerinde içerik üreticiliği ile bu işi mesleğim haline getirmek amacıyla girişimimi yaptım ve günün sonunda burada sizlerle beraberim. Herkese iyi okumalar dilerim.
Oyun Hakları: En sevdiğiniz oyun ve oyun türü nedir?
Mustafa Kadir ÇELİK: Genelde çizgisel shooter ve slayerlar çok hoşuma gidiyor olsa da aslında o ciddi anlamda arada kaldığım bir soru bu. Çünkü RPG oyunları da, Beat em up oyunları da, shoot em uplar da, eğer dolu ve kaliteliyse açık dünya oyunları ve macera oyunları da, her biri bana keyif verebiliyor. SNES döneminden, playstation 1’e, diğer konsollar ve bilgisayara, ordan da günümüze hiç ara vermediğim bir süreçti oyun oynamak. O yüzden tek bir tür altında sıkışıp kalamıyorum. Oyun olaraksa Max Payne 2, Witcher 3 ve Uncharted 2 en sevdiğim oyunlar olunca konu başta gelen oyunlar.

Oyun Hakları: Oyun yapılarının maliyetleri bir hayli yükseldi, özellikle ülkemiz de oyun almak eskisi kadar rahat değil. Artık bir oyunu satın almadan önce 40 defa düşünür olduk. Bu yüzden sizce PS Plus ve Gamepass abonelik sistemlerinin bizim ülkemiz adına avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Mustafa Kadir ÇELİK: Bugün (ben bu röportajı cevaplarken) tarih 16.04.2025 ve PlayStation Plus’a ciddi bir zam geldi. Yakın zamanda Game Pass sistemine de ciddi bir zam geleceğini düşünüyorum çünkü döviz kuru maalesef büyük oranda arttı. Ekonomi düzelmedikçe bu sistemlerin avantajlarından çok çok uzaklaşacağız gibi duruyor. Özellikle Game Pass’in şöyle bir avantajı var; sistem çok zengin, Microsoft’un kendisinin ve satın aldığı Bethesda gibi, Activision gibi çok büyük stüdyoların oyunları çıkışının ilk günü bu kütüphaneye ekleniyor, ayrı olarak yine çok büyük triple a ve bağımsız oyunlar bu servise hızla girip, kütüphaneyi ciddi ölçüde büyütüyor, çok makul bir fiyata yüzlerce büyük oyuna sahip oluyorsun. Bu noktada bir dezavantaj söyleyemiyorum, kesinlikle çok avantajlı bir servis.

Oyun Hakları: Başlatmış olduğunuz Türkçe dil desteği kampanyasında şuana kadar hangi oyunları ikna ettiniz?
Mustafa Kadir ÇELİK: Şu ana kadar en büyük başarımız Hell is Us’ı Türkçe dil desteği ile buluşturmak oldu. Liminal Point diye bir indie oyunu Türkçe yaptırdık. inZOI, Mafia The Old Country ve daha birçok büyük oyun için de çalışmalarımız sürüyor.


Oyun Hakları: Bilinçli kullanıcı olmak hakkında düşünceleriniz nelerdir? Örneğin ben dövüş oyunları seven bir kişiyim, gidip de GTA oynamam. Paramı bu şekilde ziyan etmek istemem. Günümüz de görüyoruz ki, Steam profilleri farklı kategoriler de en az 100 oyun ile dolu. Demek istediğim şey, oyun alıp oynamama hastalığı.
Mustafa Kadir ÇELİK: Para harcamak aslında bir noktada dopamin salgılıyor. Yani alışveriş yapmak mutluluk hormonu salgılıyor basit tabiriyle. Dijital çağda, oyuncu kişiliğimizle bu hareketi maalesef ara ara yapıyoruz. Eğer mutlu oluyorsak sorun yok, sonuçta insanlar para harcarken yarınını da hesaba kattığı sürece sıkıntı yaşamazlar.
Oyun Hakları: Yukarıda ki soruya ek olarak, siz oyunların incelemesini yaparken, oyunu bitirmeden yapmıyorsunuz. Bu çok hassas bir konu. Birçok kişi bitiremediği oyunun incelemesini yapıyor ve bu bize etik gelmiyor. Sizinle aynı işi yapan kişilere mesajınız ne olur?
Mustafa Kadir ÇELİK: Eğer bu işten ekmek yiyorsak, bir oyunu satın almadan önce, son kullanıcı bizim kelimelerimize bakıyorsa işimizi doğru yapmalıyız. Çünkü oyunlar 5-10 Liralık ürünler değil, binlerce liralık ürünler. Sonuçta taş taşımıyosun, emir altında değilsin, oturup oyun oynuyorsun, bu işi de hakkıyla yapmak icap eder bence. Ben bir oyunu bitirmeden incelersem dahi bunu incelemenin ilk dakikalarında “sarmadı, denedim, bitiremedim” diye açıklarım ki bu çok nadir görülür benim incelemelerimde. Genelde iyi-kötü (ki bu bile çok öznek bir kavram konu oyun olunca) her oyunu bitirip, o şekilde spoiler vermeden incelemeye çok büyük önem gösteririm.
Oyun Hakları: Türk oyuncuları olarak oyunların artı yönlerini değil de, daha çok eksi yönlerine odaklandığımız ortada. Sürekli linçlemek için çabalıyor gibiyiz. Sizce eleştiri nasıl olmalıdır?
Mustafa Kadir ÇELİK: Yapıcı eleştiriden yanayım, yani “şu özellik b*k gibi olmuş demek yerine, şu özellik şu şekilde daha iyi olabilir, oyuna şu eklenebilir, şöyle düzeltilebilir” gibi cümlelerle en azından yanlışın ne olduğunu ve nasıl düzeltilebileceğini anlatarak, hem oyun geliştiren takipçilerimize, hem de izliyorlarsa oyunu üreten stüdyoya sağlam feedbackler vermiş oluruz.
Oyun Hakları: Türk yapımı oyunları dünya çapında görmek hepimizin hayalidir. Black State oldukça ilgi gördü bu ve benzeri Türk yapımı oyunlar, yurtdışı şirketleri ile ne derece de rekabet edebilir?
Mustafa Kadir ÇELİK: Black State, çok sevgili Kadir Demirden’in başında olduğu Motion Blur tarafından geliştiren efsane bir Third Person Shooter. Bence Türk oyun sektörü adına önemli bir bayrak taşıyan olacak. Açtığı kapılar sonrası hem ülkemiz oyun sektörü, hem de ülkemiz oyun stüdyoları ve geliştiricileri önemli adımlar atmaya başlayacaklar. Bağımsız işlerimiz gerçekten kalite anlamında çok ileri seviyelere çıktılar. Umarım Black State ile beraber Triple A kategorisinde de daha çok iş görürüz. Ülkemizde çok güçlü potansiyele sahip stüdyolar var gerçekten.

Oyun Hakları: Oyun kıyaslaması yapmak, yine yukarıda ki sorulara benzer olacak ama mantık çerçevesinde tartışma yapılması daha sağlıklı olacaktır. Bunun en büyük örneği, Battlefield VS Call Of Duty oyunları oluyor. Şimdi burada Call Of Duty arceda tarzında, Battlefield taktiksel gerçekçilik tarzında olduğu için aslında iki farklı kitleye hitap ediyorlar. Ama biz bu iki seriyi sırf asker ve savaş teması var diye kıyaslama yapıyoruz. Bununla ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Mustafa Kadir ÇELİK: Bence tür ve tarz benzediği sürece kıyaslamalar yapılabilir. Sonuçta bir rekabeti kıyaslıyorsun, rekabet oyuncuya yani son tüketiciye yarar. Ne kadar rekabet (kıyasa girebilecek) iş varsa, bu işler kendi aralarında daha iyi olmak için çabalar, birbiriyle yarışır çünkü onlar da kıyasın farkındadır, bu sayede biz oyuncular daha iyi işlerle karşı karşıya kalırız.
Oyun Hakları: Kendini tekrar eden oyun serileri, EAFC oyunları WWE, 2KNBA oyunları, bu gibi yapımlar sanki para sömürüyor gibiler. Ben şahsen bu oyun serilerinden bir tanesini aldığımda diğer oyunu almak için 4-5 yıl beklemeyi tercih ediyorum. Oyuncular için bu konuda tavsiyeleriniz nelerdir?
Mustafa Kadir ÇELİK: Eğer online içerik tütekiyorlarsa en son versiyonu almak zorundalar çünkü genelde online oyuncular hep en son versiyonu oynamaya özen gösterir ve bir önceki versiyon artık maç bulamaz. Bu benim tavsiyemden ziyade oyuncunun o ip’de hangi içeriği tükettiğiyle ilgili aslında.
Oyun Hakları: Alış veriş konusunda ise, artık büyük bütçeli oyunlar, standart, deluxe, ultimate paketlere ayrılmış bulunmaktadır. Her oyuncunun arzusu elbette ultimate paket sahibi olmak ama ülkemizde ki ekonomik krizi hesaba katınca bu pek mümkün olmuyor. Kendimizi bu konuda sınırlandırmamız doğru mu, ille de almışken ultimate paketleri almak zorunda hissetmeli miyiz?
Mustafa Kadir ÇELİK: Bunu hep çok saçma bulmuşumdur. Bence oyunların her biri tek bir paketle standartlandırılmalı ve herkese eşit şekilde sunulmalı. Zaten ciddi paralar öderken bir de 2 farklı kostüm için 20 dolar daha fazla ödemenin bir anlamı yok. Bir de bazı oyunlar daha üst paketlere hikâye DLC’si gibi içerikler ekliyor. Bu da saçma, yani ben 60 dolar verip bitmemiş bir hikâye mi alıyorum? Hiç desteklemediğim bir konu…
Oyun Hakları: Konsol oyunculuğu VS Pc oyunculuğu. Siz hangi taraftasınız?
Mustafa Kadir ÇELİK: Her yerde oyun oynayabilirim, taraf tutmuyorum, konsol da, bilgisayar da oyun oynatıyor sonuçta, mantıklı olan eğlenmeye odaklanmak.
Oyun Hakları: Eskiden filmlerin oyunları yapılırken günümüz de, bu durum tam tersi oldu. Artık oyunların filmleri yapılıyor. Sizce kitaplar da oyun dünyasına geçiş yapar mı, siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Mustafa Kadir ÇELİK: Kesinlikle yapar, hatta yaptı da, Dungeongs and Dragons Dark Alliance bir kitap serisinden oyuna dönüştü mesela. Şu an geliştirilmekte olan TMNT The Last Ronin oyunu da çizgiromandan esinlenilerek geliştiriliyor. İleride daha çok örneğini göreceğimizi düşünüyorum.
Oyun Hakları: Lisanslı oyunların yani Marvel, DC ve Ninja Kaplumbağalar gibi yapımların oyun dünyasına etkileri çok büyük oldu. Hatta ben, Atari konsollarında Ninja Kaplumbağalar oynadığımı hatırlıyorum. Ama günümüze baktığımızda lisanslı olan şirket oyunları daha çok servis oyun kafasında geliştiriliyor haliyle hüsran oluyor. Elle tutulur Batman ve Spider-Man oyunları haricinde süper kahraman oyunları göremiyoruz. Özellikle Ninja Kaplumbağalar hep çizgi film tarzında eskiye sadık kalarak oyunlar çıkartıyor. Bu döngü sizce değişir mi?
Mustafa Kadir ÇELİK: Bir önceki soruya verdiğim TMNT The Last Ronin en azından Ninja Kaplumbağalar için bu döngüyü kıracak çünkü God of War tarzı bir oynanış ve karanlık bir atmosfer sunacak. Şu an geliştirilen farklı süper kahraman oyunları da var (Iron Man, Black Panter, Captain America) yani bu janra kesinlikle büyüyecek.

Oyun Hakları: En sinir olduğunuz, bu oyunu niye yaptınız dediğiniz oyun var mı?
Mustafa Kadir ÇELİK: Gollum

Oyun Hakları: Markaların ülkemizde ki akıbetleri ne olacak? Steam dolar kuruna geçti, Sony fiyatları aldı başını gitti ilgilenen yok, Microsoft mağaza konusunda insaflı davransa da konsol satışını kaldırdı.
Mustafa Kadir ÇELİK: Ekonomi düzelmedikçe bu tarz sorunlar büyümeye devam edecek. Her şey ekonomide bitiyor.
Oyun Hakları: Sizin kampanyanız sayesinde Türkçe dil desteği onayı alan oyunlar şuana kadar neler?
Mustafa Kadir ÇELİK: Yukarıda cevapladığım gibi, Hell is Us ve Liminal Point Türkçe olan oyunlar, Mafia The Old Country, inZOI, MindsEye, GTA 6 ve çok daha fazlası için çabalarımız sürüyor.


Oyun Hakları: Bugüne kadar ülkemizde birçok kişi tek başına oyun geliştirdi, ama neden kimse kalkıp ekipler kurmuyor. Neden herkes illa benim dediğim olacak diyor? Bu durum hakkında düşünceleriniz nelerdir?
Mustafa Kadir ÇELİK: Ekiple çalışmak çok zor, özellikle psikolojik anlamda yorgun insanlarla dolup taşan bir ülkeye dönüştük ne yazık ki, bu psikolojiye bürünen insanların bir arada hareket etmesi de haliyle zor. Umarım daha güzel günler görürüz ve insanlar birbiriyle daha iyi anlaşarak, ekipçe güzel işler başarabilirler.
Oyun Hakları: Platformlar arasında oyunların geçiş yapması yani Xbox oyunlarının PlayStation için gelmesi, PS oyunlarının Pc’ye gelmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Mustafa Kadir ÇELİK: Bence kısa süreli exclusive olduktan sonra konsollar arası geçişler mantıklı, herkes heryerden her oyunu oynayabilsin.
Oyun Hakları: Bu röportajımıza özel takipçilerimize sürpriz bilgi var mı (aklınıza ne gelirse)?
Mustafa Kadir ÇELİK: Yani sürpriz olur mu bilmiyorum ama kendimle ilgili çok özel bir bilgi vereyim, sağ kulağım, sol kulağımdan daha az duyuyor, bu doğuştan gelen bir özellik. Al bu bilgiyi ne yaparsan yap derler ya, öyle bir bilgi işte. Sorular çok güzeldi, teşekkür ederim, herkese iyi günler dilerim. 🙂

Oyun Hakları: Katılımınız biz çok teşekkür ederiz… 🙂 Unutmadan hatırlatalım, Mustafa Kadir bey, 18 Nisan Cuma günü Ogem Şişli Yerleşkesi’nde, söyleşi düzenleyecek. Mustafa Kadir ÇELİK’İN Youtube kanalını ziyaret etmeyi ve biz Oyunhakları.com adresini takip etmeyi unutmayın…
https://www.youtube.com/@MstafaKadir/featured
