9 Yıllık sessizliği bozan serinin yeni oyunu Civilization VII İnceleme yazısına hoşgeldiniz! Gelin hep birlikte Civilization VII’nin derinliklerine inelim!
Çıkışından bu yana bir çok oyuncu tarafından olumsuz yorumlar duyabilirsiniz. Kimi oyuncularsa Civilization 6’nın ilk çıkışıyla karşılaştırarak bir savunma halinde olarak görebilirsiniz. Bunun neden oyunun yeni çıkması ve bu tarz oyunların genelde sonradan geliştirilerek olgunlaştırılması diyebiliriz. DLC içerikleriyle tamamlandığında eminiz ki daha iyi bir hale gelecektir. İncelemeyide bunun bilincinde olarak yaptık sizlerde bu bilinçle okumanızı tavsiye ederiz. Civilization VII aslında yeni bir oyun olmamış daha çok oyunun sisteminde değişikliklere giderek yeni bir formül oluşturulmuş.
Önceki oyuna kıyasla daha çok multiplayer ağırlıklı olduğunu görüyoruz. Tek oyunculu modda deneyimlemek isterseniz oyunu çok bilmek değil çok oynamanız gerekecek. İlk karşılaşmada çağ atlarken çağ atlarken medeniyet belirlemede seçenekleriniz az olacak.
Liderle ve medeniyetler ayrı ayrı seçilebiliyor
Liderler
Evet artık liderler ve medeniyetleri ayrı ayrı şekilde seçebiliyorsunuz. Yani bir çin lideriyle mısır medeniyetini yönetmeniz mümkün. Oyunda ilk başta 20 farklı lider var. Bunlar 5’ide birer farklı varyantlara sahipler. Varyant derken örneğin; Friedric’in ”Baraque” ve ”Oblique” diye versiyonlarını görebilirsiniz. Biri askeri ve kültürel biri askeri ve bilimsel oyun tarzları için tercih ediliyor.
Medeniyetler
Medeniyetler ise çağlara göre bölünüyor. Yani toplamda evet çok fazla medeniyet var ama her medeniyeti her çağ içerisinde oynamanız mümkün olmuyor. Mesela Cengiz Han için Moğolları alayım Atomic Era’da hayallerimi gerçekleştireyim gibi birşey yapamıyorsunuz. Zaten Cengiz Han’da oyunda yok. Neyse konuya dönecek olursak Moğollar’ı seçmek isterseniz bunu Keşif Çağı’nda yapabiliyorsunuz.

Medeniyetleri ve liderleri ayrı seçmek biraz stratejik anlamda önem katmış olsada. Medeniyet sayısına nazaran lider sayısını ve çeşitliliğini çok az bulduğumu söyleyebilirim.
Çağlar Sistemi
Civizilation 7’de 3 çağ bulunuyor. Antik Çağ, Keşif Çağı ve Modern Çağ şeklinde gidiyor. Eğer Modern Çağ’da galibiyet koşullarını karşılarsanız oyunu kazanıyorsunuz. Bu durumda Atom Çağı ve Bilgi Çağı gibi devam çağları yeni oyunda havada kalmış.
Şuanlık Modern Çağ’ın ilerisine geçmek mümkün değil oyun burada sonlanıyor. Medeniyetler ise çağlara göre kategorize olduğu için buraya muhtemelen eklenti getirerek her çağ için bir medeniyet seti oluşturulacak. Çağ atladığınızda bir önceki çağda bulunan binalarınız ve birimleriniz yeni çağa geçemiyor. Artık miladı dolan şeyler bir önceki çağda kalmış oluyor.
Bir bakıma yeni çağa geçmek demek çok ağır bir sıfırlama uygulanması demek. Şöylede bi durum var bir önceki çağda işler yolunda gitmemişse yeni çağda bu durumu düzeltebiliyorsunuz. Tabi yine kötü bir çağ atlatmanın etkisi elbet oluyor.
Casuslar ve Diplomasi
Diplomasi tarafı biraz basite indirgenmiş artık kültür puanımızla gereken ilkelerin kilitlerini açıyoruz daha sonrasında ise diplomasi ekranı üzerinden bu işlemi tek tık işe uyguluyoruz. Casus tarafında ise biraz keyfi kaybolmuş çünkü casus birimleri geliştirmek ve casustan aldığımız verim bu alanda bizi daha çok tatmin ediyordu.

Savaş Komutanları
Civilization VII inceleme yazımızda en çok beğendiğimiz alana geldik. Artık yeni oyunda savaşan askerlerimize bir komutan atayabiliyoruz. Birden fazla birimi bir komutana dahil ederek toplu hareket ettirebiliyoruz. Yani sanki tek bir birimmiş gibi kullanabiliyoruz. Aynı zamanda komutanların kendi içinde yetenekleri ve yetenek ağaçları mevcut buradanda onları savaştırdıkça geliştirme imkanımız oluyor.
Bu yenilikler savaşları daha taktiksel ve keyifli hale getirmiş. Birlikleri ve komutanları uyum halinde çalıştırmanız lazım dolayısıyla bu bizim çok beğendiğimiz bir yenilik oldu.
Şehirler ve Kasabalar
Şehirler ve kasabalar olarak iki türlü yerleşkeye sahibiz. Şehirler diğer oyunlardan alışık olduğumuz üzere üretim yapılabilen yerleşkeler. Kasabaların ise kullanım alanları biraz daha farklı çünkü üretim yapamıyorlar ızgaradan üretim puanı alıyorlar ve onlarıda altına dönüştürerek başkent şehrine gönderiyorlar. Yapılan tüm geliştirmeler ve binaları altın ile satın alıyorsunuz. Özellikle ekonomi zaferi kazanmayı seviyorsanız kasabalar oldukça işinize yarayabilir.

Arayüz ve kullanıcı deneyimi
Strateji oyunlarında kullanıcı deneyimi çok önemlidir. Arayüzün anlaşılabilir olması oyuncuyu oyunu daha hızlı öğrenmesini ve keyif almasını sağlar. Civizilation VI bu konuda oldukça iyiydi fakat Civizilation VII için aynı şeyi söyleyemeyeceğiz. Çünkü arayüz oldukça karmaşık öğrenmek biraz zaman alacak. Tahminimce akıcı olarak arayüzü kavramanız için bir 20-25 saati devirmeniz gerekecektir.
İncelememizin sonuna geldik buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederiz. Benzer incelemeler için Oyun Hakları’nı takip etmeye devam edin!